HET AFWEZIGE MUSEUM - Wiels, Brussel

🕔27 Feb 2019 10:22

Het afwezige museum

tot 13.08.2017
WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst

Blauwdruk voor een museum voor hedendaagse kunst voor de Europese hoofdstad


Ellen Gallagher, Abu Simbel, 2015 © Ellen Gallagher. Courtesy the artist, Hauser & Wirth and Gagosian Gallery


Felix Nussbaum, Maler mit Maske, circa 1935 © Felix-Nussbaum-Haus Osnabrück

Het tienjarig bestaan van WIELS is de aanleiding voor een groot tentoonstellingsproject dat niet enkel in het gerenoveerde Blomme-gebouw plaatsvindt, maar ook in de twee aanpalende gebouwen die deel uitmaken van het erfgoed van de voormalige Wielemans brouwerij.

De titel Het afwezige museum is een knipoog naar de bepalende invloed van het symbolisme, met zijn voorliefde voor het mysterieuze, op het lokale modernisme. WIELS heeft niet het statuut van museum, maar wordt in de volksmond steevast ‘het WIELS museum’ genoemd. Dit is zowel een teken van erkenning als een weerspiegeling van de publieke verwachtingen tegenover WIELS als instelling. Naar aanloop van de komst van een nieuw museum, ontwerpt WIELS deze tijdelijke tentoonstelling als een voorafschaduwing of blauwdruk voor een mogelijk museum voor hedendaagse kunst in de hoofdstad van Europa.


Marlene Dumas, Great Men, 2014 - ongoing. Courtesy of the artist


Oscar Murillo, Human Resources, 2016. Courtesy the artist, Carlos/Ishikawa London and David Zwirner, New York/London.
Installation view ‘Flying Moths’, Condo, Carlos/Ishikawa London, 2016


Het Kunstenfestivaldesarts, net als WIELS een platform voor artistieke creatie, ideeën en maatschappelijke debatten, is een voor de hand liggende bondgenoot om zo’n blauwdruk voor een ‘mogelijk’ museum van hedendaagse kunst voor de Europese hoofdstad te schetsen. Zo zal dit project verder bouwen op het afgelegde traject van WIELS, en zal het nieuwe vraagstellingen en toekomstige ontwikkelingen traceren. Hoe verhoudt zich een lokaal historische bewustzijn tegenover de mondiale esthetische ontwikkelingen door kunstenaars, wanneer deze geconfronteerd worden met de paradoxen van de mondialisering en de omwentelingen van de geschiedenis, elk met hun individuele gevoeligheden en beeldtalen?

In het licht van deze vraagstellingen en recente turbulente historische ontwikkelingen valt op hoe afwezig de kunstenmusea blijven in deze prangende, brede publieke debatten vandaag. Musea, en vooral musea voor hedendaagse kunst, kenden nog nooit zo’n populariteit, en toch zijn ze opmerkelijk afwezig in de publieke arena en wordt hun stem in de publieke opinievorming nauwelijks gehoord.


Nil Yalter, C'est un dur métier que l'exil / Balling zijn is een zwaar beroep, 2017

Bestaande werken en nieuwe producties van ongeveer 45 eigentijdse en historische kunstenaars zullen de uitdagingen waarvoor musea vandaag staan, als ook de gemeenschappen die ze inspireren, vertalen en vertolken.

Met: Francis Alÿs, Archives de l'Ambassade Universelle, Younes Baba-Ali, Jo Baer, Monika Baer, Sammy Baloji, Guillaume Bijl, Dirk Braeckman, Marcel Broodthaers, stanley brouwn, Daniel Dewar & Gregory Gicquel, Marlene Dumas, Jimmie Durham, Jana Euler, Olivier Foulon, Michel François, Ellen Gallagher, Mekhitar Garabedian, Isa Genzken, Jef Geys, Jos de Gruyter & Harald Thys, Thomas Hirschhorn, Carsten Höller, Cameron Jamie, Ann Veronica Janssens, Martin Kippenberger, Goshka Macuga, Mark Manders, Lucy McKenzie, Wesley Meuris, Nástio Mosquito, Jean-Luc Moulène, Le Mur, Oscar Murillo, Otobong Nkanga, Felix Nussbaum, Willem Oorebeek, Marina Pinsky, Lili Reynaud-Dewar, Gerhard Richter, Walter Swennen, Wolfgang Tillmans, Rosemarie Trockel, Luc Tuymans, Peter Wächtler, Christopher Williams, Nil Yalter.

Tentoonstellingsarchitectuur WIELS: Richard Venlet, met de assistentie van Carlo Siegfried.
Gecureerd door Dirk Snauwaert samen met Zoë Gray, Frédérique Versaen, Caroline Dumalin & Charlotte Friling.
Catalogus onder redactie van Dirk Snauwaert en gecoördineerd door Caroline Dumalin, wordt uitgebracht door WIELS en Mercatorfonds, en zal teksten bevatten van Manuel Borja-Villel, Charles Esche en Dirk Snauwaert. Ontwerp door Boy Vereecken, met de assistentie van Antoine Begon.

Een initiatief gerealiseerd met de bijzondere steun van de Willame stichting, WIELS Patrons, Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte, Mondriaan Fonds, Kunststiftung NRW, Peter en Nathalie Hrechdakian, SAHA, de Ambassade van Frankrijk en het Institut français in het kader van EXTRA, JC Decaux, Villo!, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Brussel, Pro Helvetia en SAHA steunde de nieuwe productie van Nil Yalter.

In samenwerking met Kunstenfestivaldesarts, BRASS en Vorst Jobhuis.

Praktisch:
WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst
Van Volxemlaan 354, 1190 Brussel
www.wiels.org

Het afwezige museum
tot 13.08.2017

Openingsuren
Dinsdag t.e.m. zondag, 11u - 18u
Nocturnes: elke 1ste en 3de woensdag van de maand t.e.m. 21u

Tarieven
10 € Individuele bezoeker 
8 € Leerkrachten, senioren (+60), groepen, personen met een beperking
4 € Studenten (+12) , schoolgroepen, werkzoekenden
0 € Kinderen (-12jaar) begeleid door hun ouders 1,25 € "Artikel 27"
0 € Elke eerste woensdag van de maand
Aanvullend programma : 5 € - 3 €

Recent Tweets

Facebook