Vrienden v/h S.M.A.K. - ART FOCUS Gent

🕔27 Feb 2019 10:20

25.06.2017

rondleiding S.M.A.K.
galerijbezoek Tatjana Pieters
atelierbezoek Johan Gelper


Asger Jorn, Verlust der Mitte, 1958, collection S.M.A.K.

13u – 14u30 - Rondleiding in S.M.A.K.
Uit de Collectie, Verlust der Mitte

Christoph Büchel (°1966, Bazel, Zwitserland) staat bekend om zijn installaties die de controverse niet schuwen en onbetwistbaar maatschappelijk relevant zijn. Globale kwesties zoals sociale ongelijkheid, politieke onrechtvaardigheid, burgerlijke hypocrisie en religieus conservatisme vertaalt hij naar levensechte projecten waarbij de grens tussen fictie en realiteit vertroebelt. Ook Büchels deelname aan de 56ste Biënnale van Venetië in 2015 bleef niet onbesproken. Voor het Paviljoen van IJsland transformeerde de kunstenaar een katholieke kerk in de Venetiaanse wijk Cannaregio tot moskee. Na twee weken werd de ruimte voor het publiek gesloten.


Michael E. Smith, Untitled, 2015, courtesy Michael E. Smith, photo Ladislav Zajac

Michael E. Smith
Michael E. Smith (°1977, Detroit, USA) is een beeldhouwer die werkt met huishoudelijke objecten, kadavers, advertentieclips en afgeleiden van onze consumptiemaatschappij. Zijn videowerk is doorgaans gebaseerd op found footage. Op een ongebruikelijke manier assembleert en manipuleert de kunstenaar dit materiaal. Hij isoleert objecten, grijpt er vormelijk op in en zoekt de grenzen van hun verbeeldende kracht. De hang naar het absurde en de onbestemde spanning komen voort uit een bredere kritische kijk op de ecologische en economische uitdagingen voor onze samenleving. Smiths werk lijkt aan enige vorm van sublimatie te ontsnappen en neemt via een intens installatieproces de aanwezige architectuur en haar marges in.

Uit de Collectie I How beautiful it is and how easily it can be broken
Wim Lambrecht (°1973, Gent) is campus-opleidingshoofd aan LUCA School of Arts campus Sint-Lucas Beeldende Kunsten Gent. Hij is naast docent en onderzoeker ook actief als kunstenaar en curator. Recente onderzoeksprojecten en tentoonstellingen belichtten zijn interesse voor bewegend beeld. Hij focust daarbij niet alleen op geprojecteerd bewegend beeld, zoals film of video, maar ook op fysiek bewegend beeld in relatie tot een publiek, zoals performance, theater en concerten. Lambrechts interesse voor het efemere en voor vluchtige en tijdelijke kunstvormen is het uitgangspunt voor deze tentoonstelling, waarin werken uit de S.M.A.K.-collectie worden getoond in combinatie met werk van oud-leerlingen, docenten en onderzoekers uit LUCA School of Arts.

14u30 – 15u Koffiepauze


exhibition view: Derek Sullivan, Young Americans, KIOSK, Ghent (BE), 2011

15u30 – 16u - Bezoek galerij Tatjana Pieters
Derek Sullivan en Veronika Pausova


Atelier Johan Gelper

16u15 – 17u15 - Bezoek atelier Johan Gelper
"Johan Gelper (º1980, Kapellen) maakt sculpturen, tekeningen en installaties waaruit een fascinatie spreekt voor de natuur en haar biomorfe groeibewegingen. Maar ook het abstract wetenschappelijke constructieproces maakt deel uit van zijn werk. Aan de hand van zowel natuurlijke als gefabriceerde voorwerpen wil hij de dubbelzinnigheid van door mensenhanden vervaardigde objecten onderzoeken. Tekenen is voor Johan Gelper een manier van denken, een mogelijkheid om zeer direct een fysieke ruimte te geven aan zijn ideeën. De tekeningen zijn een onderzoek naar organische groei en tasten de grens af tussen 'intuïtief' tekenen en 'construeren'. Ruimtelijk' werken ziet hij ook als een manier van tekenen. Tekenen in de ruimte, alsof de lijn uit zijn blad loopt en een sculptuur in de ruimte vormt. Verwaarloosbare voorwerpen zoals een handschoen, een tak, stukken plastiek, gevonden onderdelen van auto's, zetels, verpakkingsmaterialen… zijn de materialen waarmee Johan Gelper aan de slag gaat.", Mieke Mels, 2007

Praktisch:
Prijs: €5.00 (rondleiding gratis).
De leden die lid werden aan €20.00, betalen vanaf heden €10.00 extra, voor onze ART FOCUSsen Gent.
Reserveer snel: info@vriendensmak.be of 09 240.76.25.
http://smak.be/nl/vrienden-v-h-smak/activiteiten

Er is een beperkt aantal deelnemers. Gelieve uw inschrijving te respecteren. Dit om zoveel mogelijk leden te kunnen laten aansluiten. Laattijdige annuleringen worden niet terugbetaald.
Het parcours wordt afgelegd met de fiets. Uiteraard is er de mogelijkheid om met de auto te volgen. Adressen worden doorgegeven na inschrijving.

Recent Tweets

Facebook