ADI STEURBAUT
Galerie Art at Sea, Knokke

🕔18 Feb 2019 15:24

Ontdek een ander constructivisme
ADI STEURBAUT

NOG TOT EN MET 25 NOVEMBER

Galerie ART AT SEA, Zeedijk 686, Knokke
Open zaterdagen en zondagen van 14u tot 17u30
of na afspraak tel 0479.89.39.25

www.adisteurbaut.be
LINK NAAR DE KUNSTENAARSPAGINA VAN ADI STEURBAUT

Adi Steurbaut is burgerlijk ingenieur-architect; als autodidact kunstenaar is hij een frisse laatbloeier die pas op 48-jarige leeftijd een eerste solo-expositie kreeg in Galeries Beukenhof in Kwaremont, snel gevolgd door tal van andere tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Oorspronkelijk werkte hij semi-figuratief met thema’s als zee, zand en zon, dorp en stad, landschappen en bloemen.

Stilaan geraakte hij geboeid door “De Stijl” met Mondriaan en Van Doesburg, maar vooral ook door Malevich en zijn suprematisme, door het constructivisme en de avant-garde, door dada en aanverwanten. De liefde voor de primaire kleuren, blauw, geel en rood kreeg hij mee van Mondriaan.


Adi Steurbaut, 

In zijn CREDO, een lezing die hij hield in 2016, zegt en schrijft Adi Steurbaut letterlijk: “Ik heb mij tot doel gesteld om 100 jaar na “De Stijl”retro te gaan werken en mij te laten inspireren door kunstenaars uit die periode en door hun volgelingen en aanverwanten." Waarmee Adi Steurbaut dus zegt van 2017 tot 2031,
Zo heb ik mij al laten leiden door in de eerste plaats Piet Mondriaan zelf, maar ook door Theo Van Doesburg, Nelly Van Moorsel (de levenspartner van Van Doesburg) Kazimir Malevich, Nicolaj Suetin, El Lissitzky, Lajos Kassàk, Lajos von Ebneth, Herbert Bayer (van Bauhaus), Kurt Schwitters, Hans Arp en zijn vrouw Sophie Taeuber-Arp (voor dada), Marlow Marjorie Moss, en vele, vele anderen; ook door de Belgische (vooral avant-garde) kunstenaars uit begin en midden vorige eeuw: P.v.O., de gebroeders Floris Jespers en Oscar Jespers, Karel Maes, Jos Leonard, Victor Servranckx, Jozef Peeters, enz.
Dat is mijn project: een soort hommage brengen aan de grote vernieuwers, de voorlopers, de échte avant-garde van een eeuw geleden.”

Een constante in zijn werk, als ware het een signatuur, is het frivole kleurenlint dat subtiel verweven zit in de compositie. De compositie is nu, samen met de kleuren, het belangrijkste in zijn hedendaagse constructivistische werk.
Het constructivisme is van een tijdloze en universele schoonheid; het overleeft toch al 100 jaar en het zal nog zeer lang verder leven!


Adi Steurbaut, 


Adi Steurbaut,


Adi Steurbaut

Over het werk van Adi Steurbaut werden reeds 4 kunstboeken uitgegeven met  de medewerking van eminente recensenten:
2001: “Flirten met de zon” 
2007: “De man die de wolken kleurt”
2012: “Weg van kleur”
2018: “Adiagonaal. Constructivisme volgens Adi Steurbaut”

Opleiding:
Burgerlijk ingenieur-architect (Rijksuniversiteit, Gent)
Beeldhouwer (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Gent)
Autodidact kunstschilder

Recent Tweets

Facebook