IMAGES SONORES - Centre Henri Pousseur

🕔28 Mar 2019 09:56

26 & 27 april - 2 & 4 mei 2019
Musée La Boverie

Parc de la Boverie 3 - 4020 Luik

11 & 12 mei 2019
Jardin Botanique (& Parc)

Rue Fusch 3 - 4000 Luik

19 mei 2019
Flagey, Studio 1

Heilig Kruisplein - 1050 Brussel

25 & 26 mei 2019
La Montagne Magique

Rue du Marais 57 - 1000 Brussel

images-sonores.be

Van 26 april tot 26 mei 2019 presenteert Centre Henri Pousseur de 20ste editie van het festival Images Sonores, waarin gemengde muziek centraal staat. Voor deze verjaardagseditie, die voor het eerst plaatsvindt in de lente, stelde Centre Henri Pousseur een programma samen dat zich concentreert tijdens vijf opeenvolgende weekends. Dynamische kunsthuizen en verrassende ruimtes vormen het podium voor een breed spectrum van actuele muziekcreaties en performances: in Luik in het Musée de la Boverie en in de Jardin Botanique en het gelijknamige park, in Brussel in Flagey en in La Montagne Magique. Akoestische klanken gaan er een spannende dialoog aan met hun elektronische extensie, die via luidsprekers de concertruimte wordt ingestuurd. Centraal staat de bijzondere ervaring van de luisteraar, die ondergedompeld wordt in het specifieke klankuniversum van elke creatie in haar specifieke ruimte.

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 april opent het festival in het Luikse Musée de La Boverie met het project Cantate Partisane, waarin beeld- en geluidskunstenaar Tony Di Napoli 3 vrouwenstemmen, een mannenstem en een uitgebreid dispositief van lithofonen en electronisch met elkaar verbindt.

Op donderdag 2 mei presenteert het festival een tweede concert in La Boverie, met daarin onder meer de composities die ontwikkeld werden met en door de laureaten van de jongste editie van de Prijs Henri Pousseur, François Couvreur en Eliott Delafosse. Verder plaatst het festival de Frans-Argentijnse componist Martin Matalon in de schijnwerpers. Aan hem gaf Centre Henri Pousseur de opdracht voor een nieuwe compositie voor viool, piano en electronics.

Op zaterdag 4 mei volgt een derde en laatste concert in La Boverie. In het kader van het feestelijke weekend n.a.v. de derde verjaardag van het museum, brengt Ensemble 88 tijdens een muzikaal parcours in de expositieruimtes recent werk van de componisten Paul Pankert, Christian Klinkenberg en Rutger Muller. Ook creëert de Luikse componiste Gaëlle Hyernaux die dag nieuw, eigen werk voor gitaar en electronics. 

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei nodigt het festival nieuwsgierigen uit in de Luikse Jardin Botanique, voor een tweedaagse met bijzondere muzikale miniaturen. In de serres vertolkt sopraanJeanne Crousaud (Ensemble Sillages) de tuinopera Éloge de la plante van de Franse componist Jean-Luc Hervé. Ook nieuw werken van Kasper T. Toeplitz (Topographie des ruptures), Jean-Paul Dessy (Le Chant des Chauves-Souris) en Stefan Hejdrowski (Allongée sur le vide) staan op het programma. Het weekend wordt afgesloten met de dansperformance À-Pla in het Parc du Jardin Botanique, een choreografie van Myriam Gourfink met muziek van Kasper T. Toeplitz.

Op zondag 19 mei 2019 brengt het Centre Henri Pousseur in het Brusselse kunstenhuis Flagey een bijzondere hommage aan zijn oprichter, Henri Pousseur, die 10 jaar geleden overleed. Afkomstig uit Malmedy verwierf Pousseur (1929-2009) al snel internationale faam als componist, theoreticus en muziekpedagoog, en gaf hij, met zijn ongeëvenaarde originele visies, essentiële impulsen aan de muzikale creativiteit. Uitvoerders zijn onder meer Blindman, Jean-Pierre Peuvion en het jonge Luikse Ensemble Hopper.

Het festival sluit af tijdens het weekend van 25 en 26 mei in het Brusselse theater La Montagne Magique met de voorstelling Territoire sonore #1 - met en door Claire Goldfarb - voor de allerkleinsten (van 6 tot 14 maanden!).


Centre Henri Pousseur
5 Quai Banning, B-4000 Liège
www.centrehenripousseur.be


Het in 1970 opgerichte Centre Henri Pousseur speelde een baanbrekende rol in de uitvoering en de verspreiding van elektronische muziek en, in het bijzonder, van gemengde muziek. Het Centrum initieert samenwerkingen met kunstenaars uit  Wallonië, Brussel en Vlaanderen en uit het buitenland, en is een graag geziene gast op podia in binnen- en buitenland.

Recent Tweets

Facebook